VALENTINA TAŠKOVA

BEOGRAD

Valentina Taškova se bavi muzikom od svoje devete godine. Posle završene srednje muzičke škole „Stanković“ na dva odseka (gudački odsek – violina, u klasi prof. Miodraga Sretenovića, odsek za solo pevanje u klasi prof. Olivere Grujić-Slavić), studije solo pevanja započela je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Radmile Smiljanić, a nastavila je na Fakultetu umetnosti u Nišu, u klasi prof. Gordane Jevtović-Minov.

Studirala je i violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Vladimira Čabrenovića.

Neposredno pre početka bavljenja pedagoškim radom u muzičkoj školi „Mokranjac“ , bila je solista Umetničkog ansambla Vojske Srbije „Stanislav Binički“, stalni honorarni član hora RTS-a, solista Opere i teatra „Madlenianum“, kao i nastavnik violine u muzičkim školama „Josif Marinković“ i „Petar Konjović“ u Beogradu.

Tokom školovanja osvojila je niz nagrada i priznanja. Zapažene rezultate ostvarila je na međunarodnim takmičenjima u Beogradu, Zagrebu, Ženevi, Milanu…

Karijeru Valentine Taškove kao operske umetnice obeležili su nastupi u Narodnom pozorištu u Beogradu, kao i Operi i teatru „Madlenianum“. Sarađivala je sa istaknutim domaćim i stranim dirigentima i rediteljima (Miklošem Sinetarom, Jurijem Aleksandrovim, Rubenom Silovom, Karlosom Trikolidisom, Angelom Šurevim, Jovanom Šajnovićem, Vladimirom Kranjčević, Pavlom Medakovićem…)

Kao koncertna pevačica nastupila je u velikom broju solističkih koncerata širom Srbije i Evrope (Nemačka, Grčka, Bugarska, Francuska). Ostvarila je trajne snimke za Radio-televizije Srbije, Televiziju Ljubljana, Televiziju Novi Sad.

Dobitnica je medalje za zasluge u prosveti i kulturi TREĆEG STEPENA (2002. godine) i Jubilarne povelje Opere i teatra „Madlenianum“ za umetnički doprinos (2007. godine).

Kao vokalni pedagog započela je sa radom 2008. godine u muzičkoj školi „Mokranjac“ (Beograd). U dosadašnjem radu ostvarila je velike i brojne uspehe na tom polju. Njeni đaci dobitnici su velikog broja nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Srbija, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Belorusija...), osvojili su preko 400 nagrada, od čega preko 290 prvih, 63laureata, 26 specijalne, 6 Grand-Prix...

Organizovala je brojne koncerte klase (Galerija i Svečana dvorana Zadužbine Ilije M. Kolarca, Svečana dvorana Doma Vojske Srbije, Ruski dom, Galerija SANU, Etnografski muzej, Dvorana DKC-a...)  od kojih su neki bili tematski, nastojeći da svojim đacima približi umnogome svet opere, scenski pokret i glumu. Pripremala je u više navrata ansamble iz opera i opereta, učestvujući u izradi kostima, pripremi scenografije, osmišljavanju režije, na šta je publika reagovala ovacijama i sa oduševljenjem pozdravila mlade umetnike.

Kao izuzetno mladi i perspektivni pevači, njeni đaci su bili članovi operskog studija Opere  i teatra „Madlenianum“ i drugih operskih radionica u sklopu organizacija „Bell’Opera“ i „MOTO“ (Muzičko-opersko-teatarska organizacija)  u čijim okvirima su imali priliku da rade na inovativnim projektima i operskim predstavama poput Čimarozinog „Tajnog braka“, Mocartovog „Don Đovanija“, opere Stansilava Biničkog „Na uranku“ i Britnovog „Malog dimničara“. Kao aktivni učesnici, njeni učenici su pohađali master klasove poznatih operskih umetnika - Temesi Mária (Mađarska), Gabriela Georgieva (Bugarska), Mario Trombetta (Italija), Michèle Crider (SAD), Katherine Haataja (Finska).

Ujedno, neki od njih su već članovi horskog ansambla Opere i teatra „Madlenianum“ gde nastupaju u predstavama koje su na redovnom repertoaru (Pajaci, Vesela udovica, Jadnici, Čarobna frula i Pariski život).

O svim ovim uspesima govore mnogobrojni članci u dnevnim novinama, magazinima („Profit“, „Muzika klasika“, „Politika“...), kao i gostovanja u radio i televizijskim emisijima.

Član je UMUS-a i međunarodnog udruženja vokalnih pedagoga (EVTA).

Od 2017. je šef stručnog veća za solo pevanje u muzičkoj školi „Mokranjac“ (Beograd).

Valentina Taškova je članica žirija na brojnim domaćim i međunarodnim takmičenjima solo pevača, a od 2017. godine je i umetnički rukovodilac ansambla „Operetika“ koji ima za cilj promovisanje srpske muzike, afirmisanje mladih umetnika. Održala je niz master klasova u zemlji i u inostranstvu.

Kao jedan od najznačajnijih poduhvata u toku dosadašnjeg pedagoškog rada, svakako je organizacija i nastup klase u prepunoj Svečanoj dvorani Doma Vojske Srbije, uz pratnju orkestra UAMO „Stanislav Binički“ pod dirigentskom palicom Pavla Medakovića.

Godine 2021. izdata je zbirka za glas i klavir „Biseri srpske umetničke solo pesme“, na čijoj izradi je Valentina Taškova radila kao stručni saradnik. Iste godine dobitnica je nagrade Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije za izvanredne pedagoške rezultate i unapređenje u nastavi. Od 2023. godine direktor je međunarodnog takmičenja mladih solo pevača „Vokalna rapsodija“.

Kao dokaz kvaliteta vokalno-pedagoškog rada profesorke Valentine Taškove, svedoči uspešan nastavak školovanja njenih đaka na fakultetima i konzervatorijumima u zemlji i inostranstvu (FMU - Beograd, Akademija Umetnosti – Novi Sad, Universität Mozarteum – Salcburg, Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst – Manhajm, Kunst-Universität – Grac, Richard Wagner Konservatorium – Beč...).