ARIJANA GIGLIANI PHILIPP

ZAGREB

 

Arijana Gigliani Philipp rođena je u Sarajevu gdje završila srednju glazbenu školu smjer violine. Nakon završetka studija solo-pjevanja na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu nastavlja svoje usavršavanje kod renomiranog pedagoga i operskog prvaka Stojana Stojanova Gančeva.
Redovno održava koncerte diljem Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Osijek, Karlovac, Šibenik, Križevci, Varaždin, Umag, Pag, Rab, Hvar, Brač, Korčula, Poreč, Brijuni...) kao i inostranstvu (Austrija, Njemačka, Češka, Srbija, BiH….)  kroz dugogodišnju saradnju s pijanistom Ivanom Batošem.
Kao solistica nastupila je sa Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Komornim orkestrom 2007, Puhačkim orkestrom Hrvatske vojske, Tamburaškim orkestrom HRT-a, Kvartetom Rucner, Hrvatskim Komornim orkestrom, Zagrebačkim Komornim orkestrom itd.
Debitovala je u operi Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” u ulozi Jelene u Narodnom kazalištu u Sarajevu, te je sa istom ulogom ostvarila gostovanja i izvrsne kritike u Bosni i Hercegovini.
U Hnk Ivana pl. Zajca u Rijeci je ostvarila nastupe u operama G. Verdija: ”Macbeth” u ulozi Dame i ulogom Berte u operi G. Rossinija: ”Il Barbiere di Seviglia”.
U Hnk Osijek ostvarila je nastupe u operama Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” (Jelena) i gostovanja opere van matične pozornice, V. Bellini „Norma“ (Adalgisa), G. Verdi „Nabucco“ (Abigaille) studijska uloga, te koncerte i gostovanja sa ansamblom HNK Osijek.
Sarađivala je kao solista sa dirigentima Mo. Vjekoslavom Šutejom, Mo. Nikšom Barezom, Mo. Juliom Marićem, Mo. Nadom Matošević, Mo. Dariom Vučićem, Mo. Filipom Pavišićem, Mo. Mladenom Tutavcem, Mo. Ognjenom Bomoštarom, Mo.Tomislavom Fačinijem i dr.
U sezoni 2006/2007. djelovala je kao stalni gost Narodnog Pozorišta u Sarajevu.
Godine 2008. dobitnica je prve nagrade i pobjednik cjelokupnog međunarodnog takmičenja „Lazar Jovanović“ u Beogradu (Srbija).
U martu 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom takmičenju Solo pjevača „Bruna Špiler“ u Herceg Novom (Crna Gora).
Od 2008. bavi se veoma uspješno pedagoškim radom na srednjoj glazbenoj školi Zlatka Balokovića gdje je s svojim učenicima ostvarila preko dvije stotine državnih i međunarodnih nagrada iz solo pjevanja i kamerne muzike. Uz koncertni, pozorišni i pedagoški rad njeguje i ljubav prema kamernoj muzici djelujući kao član trija Solenza, koji je uz stalne koncertne nastupe u Hrvatskoj i inostranstvu snimio nosač zvuka u izdanju izdavačke kuće Croatia records pod nazivom „Mozaik hrvatskih skladatelja nominovanim za diskografsku nagradu Porin I  izvrsno prihvaćenim od kritike i publike.