SLAVICA SMILJANIĆ MARKOVIĆ

BEOGRAD

Slavica Smiljanić Marković, profesor solfeđa, teorije muzike i horski dirigent Muzičke škole „Davorin Jenko“ u Beogradu.


Diplomirala je na teoretskom odseku i apsolvirala na odseku za dirigovanje na FMU u Beogradu. Kao student na odseku za dirigovanje, na takmičenju horova, sa horom „Beogradski madrigalisti“ osvojila je prvu nagradu.

 

Bila je osam godina član Akademskog kamernog hora „Collegium musicum“.

 

Preko 27 godina bila je rukovodilac Stručnog aktiva teoretskih predmeta. i mentor za polaganje stručnog ispita za sticanje licence.


Učestvovala je, kao predsednik i član žirija na Republičkoj smotri i Republičkom takmičenju iz solfeđa u Beogradu, Novom Sadu, Lazarevcu, Banja Luci, kao i na takmičenju „Susreti mladih solfeđista“ u Požarevcu;
Predsednik žirija na Festivalu solfeđa u Beogradu.
Izabrana je za predsednika Međunarodnog žirija na takmičenju iz solfeđa u Krizevcima (Hrvatska).
Na IV Internacionalnom takmičenju iz solfeđa ’’Primavera’’ u Etno selu „Stanišići“, takođe je izabrana za predsednika žirija.
Izabrana je za člana žirija  na IMMCC Maribor,  Creativitz, Solfeggio, Music Theory.
Bila je dugogodišnji predsednik  Komisije za solfeđo Udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije i koordinator žirija na Republičkom i  Međunarodnom takmičenju iz solfeđa i teorije muzike u Beogradu.
Višegodišnji je predsednik takmičenja iz solfedja i teorije muzike na takmičenju „Memorijal Ljiljane Djordjević Škarica“ u Lazarevcu. Autor je primera iz solfedja.
Bila je dugogodišnji predsednik i član žirija dečjeg muzičkog takmičenja „Zlatna sirena“ u Beogradu.
Kao član tima učestvovala je u izradi Plana i programa iz solfedja za srednju muzičku školu i za četvorogodišnje osnovno muzičko školovanje.
Kao dirigent, Slavica Smiljanić Marković, učestvovala je na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Hor je osvojio 5 Laureata, 20 prvih nagrada, devet puta je nagradjivan zlatnom plaketom,
Takodje je dobila zlatnu plaketu za najbolje i najautentičnije izvedenu zadatu horsku kompoziciju.
Na Evropskom takmičenju horova u Bugarskoj osvojila je nagradu „The Best of The Best“.
Visegodišnji je autor primera za takmičenje iz solfeđa na Republičkom, Međunarodnom  i Internacionalnom takmičenju.
Sa svojim učenicima, na raznim takmičenjima, iz solfeđa i teorije muzike, osvojila je preko 100 prvih nagrada zatim specijalnih nagrada, laureate takmičenja i nagrade za interpretaciju melodijskih primera – a vista.


Učenici prof. Slavice Smiljanić Marković uspešno nastavljaju muzičko obrazovanje na Muzičkim akademijama u zemlji i inostranstvu
Održala je Masterclass iz solfeđa:

  •  Tema -  „Priprema učenika za polaganje prijemnog ispita za Muzičku akademiju“ u MŠ „Dr Miloje Milojević“ u Kragujevcu.
  • Tema –  „Ritam – zvuk – slika“ u prisustvu 50 učenika osnovne muzičke škole i 60 učenika srednje muzičke škole, na Konzervatorijumu za muziku i balet, u Mariboru
  • Tema – „Metodski postupci pri proveri znanja, melodijskog i ritmičkog gradiva i priprema za godišnji i prijemni ispit na Muzičkoj akademiji“, za učenike 1, 2, 3 i 4. razreda SMŠ u Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” u Negotinu.

Kulturno prosvetna zajednica u Beogradu nagradila je Slavicu Smiljanić Marković zlatnom značkom za uspešno širenje muzičke kulture.
Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije dva puta je nagradio Slavicu Smiljanić Marković za jednogodišnje i višegodišnje istaknute pedagoške rezultate rada.
Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije dodelila joj je nagradu za višegodišnje svestrano delovanje u obrazovanju mladih talenata.
Napisala je knjige iz solfeđa  koje se mogu naći u katalogu odobrenih učila Ministarstva prosvete Srbije:
- „Raspevani ritam“ za prvi razred osnovne muzičke škole – 2010, “Nota” Knjaževac
- „Raspevani ritam“ za drugi razred osnovne muzičke škole – 2010, “Nota” Knjaževac
- „Raspevani ritam“ za treći razred osnovne muzčcke škole - 2010, “Nota” Knjaževac
- „Razigrani ritam“ za četvrti,  peti i šesti razred osnovne muzičke škole – 2015, “Nota” Knjaževac
- „Cantabile“ I  deo za prvi razred srednje muzičke škole - 2009. “Nota” Knjaževac
- „Cantabile“ II deo za prvi razred srednje muzičke škole - 2009. “Nota” Knjaževac
-  Udžbenik iz solfedja za prvi razred Srednje muzičke škole - 2017. “Nota” Knjaževac

 

Održani seminari u Muzičkim školama u Beogradu, Ubu, Vršcu, Novom Sadu, Lazarevcu, Kruševcu, Kragujevcu, Pančevu, Valjevu, Subotici, Čačku.

U organizaciji Udruženja „Kornelije“ u Beogradu, održala je Radionicu iz solfeđa za učenike srednje muzičke škole.
Radila je  kao spoljni saradnik, prof. solfeđa, na Akademiji umetnosti Beograd – Slobomir P, Univerzitet.
I dalje je vrlo aktivna.