HELENA DAVIDOVIĆ

ŠABAC

Rođena u Subotici, gde je stekla  osnovno i srednje muzičko obrazovanje u klasama prof. Jelene Rukavine i prof.  Lajoša Bordaša. Visoko obrazovanje stiče na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Rite Kinke. Pedagoški rad započela je u Muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Novom Sadu, a od 1993. predaje klavir u Muzičkoj školi „Mihailo Vukdragović“ u Šapcu.

Aktivno učestvuje na majstorskim kursevima Rite Kinke, Jokut Mihailović, Arbo Valdme, Kemala Gekića, Igora Lazka, Svetlane Bogino, Vladimira Ogarkova, Vjačeslava Daškovskog, Jurija Kota, Aleksandre Romanić, Arsena Čarkića, Aleksandra Serdara, Đorđa Milojkovića, Vladimira Cvijića, Zlate Maleš, Marije Sekelj, Aleksandra Đermanovića, Danijela Detonija.

Razvoju muzičkog života Šapca doprinosi baveći se ne samo pedagoškim, već i kulturno-umetničkim i koncertnim delatnostima. U okviru dosadašnjeg rada sa kolegama iz muzičke škole osnovan je šabački „Barokni trio“ koji je radio pod mentorstvom prof. Miodraga Azanjca, a posle uspešnih nastupa trio se dalje usavršavao u klasi prof. Olivere Đurđević. Jedna je i od osnivača kamernog orkestra „Šabački solisti“.

U svom bogatom pedagoškom radu sa svojim učenicima postiže veoma zapažene rezultate na najznačajnijim takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Od međunarodnih treba izdvojiti nastupe učenika u Berlinu, Parizu, Rimu, Sofiji, Budimpešti.

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ je organizator „Međunarodnog takmičenja mladih pijanista“ koje se ove godine održava po 28. put. Od samog početka festivala prof. Helena Davidović se kao predsednik organizacionog odbora na čijem je čelu bila do 2013. godine, predano angažovala na njegovoj što boljoj organizaciji, unapređenju i osavremenjivanju. Deset godina je uspešno vodila klavirski odsek škole.

U toku svog višegodišnjeg pedagoškog rada učestvovala je kao član žirija na mnogim istaknutim takmičenjima: Republičko takmičenje za kamerne sastave 2003. i 2021. godine, a za klavir solo 2022. godine u Beogradu, 51. festival muzičkih i baletskih škola u Vršcu 2007. godine, klavirsko takmičenje „Slavenski“ Novi Sad, klavirsko takmičenje „Marko Tajčević“ u Lazarevacu, Muzički festival u Ubu, Festival pijanizma u Sremskoj Mitrovici, „Takmičenje mladih pijanista“ u Zrenjaninu, Međunarodno takmičenje pijanista „Fantast“ Bečej, Festival „Isidor Bajić“ Novi Sad, Međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ Beograd, XII Memorijal „Dušan Protić“ (MŠ “Lisinski“) Beograd, Internacionalno pijanističko takmičenje u Đevđeliji (Makedonija), Internacionalni festival muzike „Primavera“ Bijeljina (Bosna i Hercegovina), 23. federalno takmičenje u Sarajevu (BiH-onlajn), III internacionalni festival muzike „Skala“ Brčko (Distrikt BiH), Internacionalni festival muzike „Rhapsody“ Sarajevo (BiH), III Memorijal „Sanja Pavlović“ Aleksinac.

Zajednica muzičkih i baletskih škola Srbije dodeljuje joj Godišnju nagradu za višegodišnje svestrano delovanje u  obrazovanju mladih talenata za 2012. godinu.